menu

Naar de plee met… Soraya Voogd

Een nieuw project bij de Hall, alle wc-hokjes krijgen een ware transformatie. Cassidy Scheele van ctrl+A(RT) heeft verschillende kunstenaars gevraagd om een hokje te komen pimpen, zo dat het een waar kunstwerk wordt. Met het idee dat, wanneer alles af is, het een leuke ervaring gaat worden om naar de wc te gaan. We zijn in gesprek gegaan met Soraya Voogd van Studio Geel. Zij is de eerste kunstenares die een wc-hokje is gaan transformeren. Een nieuwe uitdaging voor haar, maar eentje die ze zonder twijfel aan wilde gaan.

 

Lees hieronder het hele interview.

Naar de plee met… Soraya Voogd
Tape decoration image
Tape decoration image
Naar de plee met… Soraya Voogd

we love soraya

Hoe lang ben je al actief in de kunstwereld?
Ik ben eigenlijk altijd creatief geweest. Ik heb een opleiding in vormgeving afgerond en docent beeldende kunst gestudeerd, en ik heb altijd wel geschilderd. De laatste jaren is dat echter wat naar de achtergrond gegaan, omdat ik me meer ben gaan focussen op vormgeving. Toch miste ik het werken met mijn handen, vooral het afgelopen jaar. Vanaf 10 november doe ik ook mee aan de expositie, waarbij weer wat van mijn werk te zien zal zijn. Ik geniet ervan om zo geconcentreerd bezig te zijn dat ik de tijd en mijn omgeving vergeet, weg van mijn telefoon en afleidingen. Dit uit zich in schilderen, haken, naaien, breien, van alles eigenlijk.

Je hebt de vraag gekregen om een wc-hokje te ontwerpen. Hoe verliep dit proces? 
Toevallig had ik het idee dat ik heb uitgewerkt al een paar jaar op de plank liggen, sinds ik vrijwilliger ben bij de Hall. Tijdens Roadburn in 2020 werden vrijwilligers gevraagd om een design te maken voor spandoeken, en toen bedacht ik een idee dat ik nu in het hokje heb verwerkt. Omdat ik dit idee speciaal voor de Hall had bedacht, leek het me leuk om het hiervoor te gebruiken. Het thema was een onderwaterwereld. Toen Cassidy mij benaderde, was dat voor mij het perfecte moment om dit idee uit te voeren. Zonder veel twijfel dacht ik: fack it, we doen het gewoon. Ik begon met een schets op mijn iPad en kocht de verf om vervolgens direct te beginnen. Uiteindelijk ben ik er ongeveer zes weken mee bezig geweest, omdat ik het als een schilderij benaderde en in lagen werkte. Achteraf gezien was dat misschien niet nodig, maar het was een leerproces.

4001
Tape decoration image
Tape decoration image

Heb je nog lessen geleerd voor volgende projecten? 
Ja, ik moet echt letten op mijn houding! Ik kreeg behoorlijk wat rugpijn door de beperkte ruimte waarin ik werkte. Een schilderij kun je verplaatsen om comfortabeler te werken, maar dit hokje stond natuurlijk vast. Soms zat ik in bizarre houdingen op de grond en was ik daar uren mee bezig. Dat heeft me soms enorm laten lachen omdat het er zo debiel uitzag. Verder heb ik ook geleerd hoe leuk ik dit vond en wil graag vaker dit soort projecten doen.

Je hebt het thema ‘onderwaterwereld’ gebruikt. Hoe ben je hierop gekomen en waarom paste dit zo goed? 
Ik koos een hokje op de genderneutrale wc. Als beheerder in het skatepark komen daar veel jongeren, en ik wilde een design maken dat passend was voor deze doelgroep. Ik gebruikte zachte kleuren, maar ik denk ook dat het een leuke ervaring kan zijn voor een oudere doelgroep tijdens feesten. Het is een samenkomst van beide werelden.

Mocht je zelf kiezen welk hokje je wilde gebruiken? 
Ja, ik mocht zelf kiezen en koos specifiek voor dit hokje omdat ik het zelf ook vaak gebruik. Het hokje wordt veel gebruikt door bezoekers van het skatepark, en ik vond het leuk dat deze doelgroep mijn werk zou kunnen zien.

4004
Tape decoration image
Tape decoration image

Hoe ben je bij de Hall terechtgekomen
Ik begon als vrijwilliger in het skatepark net na corona. Daarvoor werkte ik op andere plekken als vrijwilliger, vooral om mijn sociale kring te verbreden. Bij andere plekken vond ik het moeilijk om mijn plek te vinden door al bestaande groepjes, maar bij de Hall voelde ik me meteen deel van de familie. Drie jaar geleden werd ik beheerder, en deze functie houdt in dat ik de vrijwilligers aanstuur, het park open en afsluit en zorg dat alles goed verloopt.

Wat wil je met je kunst overbrengen, en wat inspireert jou? 
Ik word erg aangetrokken door kleuren en kleurgebruik, vooral vrolijke pasteltinten, en werk niet graag met donkere kleuren. Mijn boodschap is dat kunst licht en luchtig mag zijn en dat het een warm gevoel geeft. Inspiratie haal ik uit kleine kunstenaars op sociale media, zoals Ruben de Bruin en Athille, maar vooral uit kunst die ik zie. Ik vind het indrukwekkend wanneer kunstenaars zich open en kwetsbaar opstellen; dat inspireert me.

Wat zijn de vetste ervaringen die je hebt gehad met je kunst? 
Kunst is relatief nieuw voor me, dus ik heb nog niet op grote plekken gestaan. Een van de leukste opdrachten vond ik het schilderen van drie realistische portretten die nu in Spanje hangen. Het is heel leuk om mensen blij te maken, en veel van mijn kunst eindigt bij familie, wat me voldoening geeft.

Wat is je uiteindelijke doel met je kunst? 
Ik geloof dat doelen zich blijven aanpassen, dus ik heb geen vast einddoel. Voor nu is mijn doel om opener te zijn en mijn werk met de wereld te delen. Dit project was een goed begin om mijn kunst naar buiten te brengen. Ik ben benieuwd wat er nog komt en wil graag meer opdrachten aannemen en mezelf verder uitdagen.

 

Soraya is niet alleen een fantastische kunstenares, maar ook een ongelooflijk fijn mens! Bedankt voor je open en eerlijkheid in dit interview. Benieuwd naar meer werk? Check haar website studiogeel.com 

4003
Tape decoration image
Tape decoration image